lauantai 23. marraskuuta 2013

Kanaria-Kap Verde

Puerto de Moganin herkuttelujen jälkeen koitti karu arki: venettä oli täydennettävä ylitystä varten ja vieraileva juniori Oskari piti viedä lentokentälle. Vaihdoimme vielä satamaa Puerto Ricoon, jossa oli venetarvikeliike ja pyykinpesumahdollisuus (näitä ylellisyyksiä ei Moganissa ole vastoin satamakirjaa, joskin Puerto Ricon satamamaksu oli yli 50% enemmän kuin Moganissa). Saapuessamme Puerto Ricoon satamaan saapui perässämme s/y Vahine, purjelaivasäätiön Swan 65. Samassa satamassa oli myös s/y Homeless, joiden kanssa lähdimme illalla venesataman kuppilaan katsomaan Frederikin esiintymistä.

Suomalaisten suosima kuppila, Ulvova mylläri, ei ollut aivan täysi, toisin kuin muutamaa päivää aiemmin Nykäsen Matin keikalla. Frederik hoiti esiintymisen ilmeisen rautaisella rutiinilla kun soundcheck jätettiin kokonaan väliin ja biisit tulivat näppärästi playbackinä. Tämä toimi kuitenkin keski-ikäiseen yleisöön. Tarkkaavaisimmat katsojat tosin huomasivat, että osaan kappaleistaan Frederikin piti luntata sanat! No, onneksi tämäkin piina päättyi aikanaan ja pääsimme takaisin veneelle.

Tarkoituksena oli lähteä Kap Verdelle jo keskiviikkona, mutta veneeseen tilatut osat luvattiin vasta tiistain iltapäivälle, joten päätettiin suosiolla lähteä vasta torstaina. Samalla saimme laitettua veneen asialliseen iskuun pidempää purjehdusta varten. Vene ui syvällä ja ruokaa ja juomaa on varattu ”riittävästi”, mutta eipä tarvi murehtia sitten Kap Verden kauppojen mahdollista heikkoa tarjontaa.

Torstaina teimme normaalit rutiinit ennen pidempää purjehdusta: nukuimme pitkään, söimme kunnolla, tsekkasimme viimeiset säätiedot ja maksoimme parit laskut sekä kävimme vessassa ja suihkussa. Lähtiessä menimme bensislaiturin kautta ja latasimme veneeseen vielä 105 litraa lisää dieseliä kanistereihin – näin meillä on yhteensä 100 litraa tankissa sekä 110 litraa kanistereissa. Vettä vastaavasti meillä on tankissa 110 litraa sekä kanistereissa, tonkissa ja pulloissa yhteensä noin 250 litraa. Tämän pitäisi riittää meille hyvin ja Kap Verdeltä saa toki lisääkin.

No, lähdimme siis matkaa torstaina klo 15.45 UTC-aikaa (päätimme siirtyä ylityksellä nyt helpompaan UTC-aikaan kun ei ole tietoa aikavyöhykkeistä muutenkaan vaan eletään auringon mukaan. Karibialla sitten paikallisaikaan.). Yllätys oli suuri kun meillä oli aluksi vastatuuli! Ilmeisesti ilmiö johtuu saaren muodosta, joka kääntää tuulen joskus päinvastaiseksi sen takana. No, näin kävi nyt ja lähdimme kryssimään kohti Mindeloa, jonne oli linnuntietä 830 nm (reilut 1500km). Alku menikin mukavasti, mutta sitten yöllä tuuli kääntyi sivulle ja hiljalleen myötäiseksi heikentyen samalla. Tuuli ei riittänyt purjehdukseen, joten otimme koneen avuksi ja painelimme moottorilla aina välillä kokeillen purjeita.

Perjantaina kokeilimme jo spinnua, mutta tuuli ei riittänyt siihenkään, mutta lauantaina saimme pidettyä spinnulla vauhdin paikoin noin 5-6 solmun luokassa, kunnes välillä olemattomassa tuulessa vauhti laski noin 4 solmuun ja spinnu pysyi juuri ja juuri lennossa. No, taas yöllä koneella kunnes aamulla saimme jo genuan kohtuulliseen vetoon ja etenimme noin 5 solmun vauhtia vain hieman optimireitiltä sivussa. Tämä menikin hyvin, mutta sitten alkoi muodostua suurempia aaltoja ja tuulikin voimistui jo noin 15 m/s lukemiin ollen puuskissa hieman enemmän. Tämä olisi vielä mennyt, mutta korkeiden tuulen muodostamien aaltojen lisäksi saimme myös sivulta swelliä, joten ohjatessa piti huomioida molemmat aallot.

Yritimme varoa sivulta tulevia aaltoja, mutta yritykseksisihän se jäi, sillä tiistaina aamulla klo 06 ottaessamme korkean aallon perän kautta vastaan (oikea tapa, ei tuntunut 5m aalto juuri miltään) osui samaan aikaan korkeahko swelliaalto sivulta ja kävi kuten pelättiinkin: sivuaalto kaatui veneen kylkeen ja käänsi veneen kyljelleen ja sivuttain aaltoihin nähden. Miehistö oili hyvin hereillä ja varoitukset ehdittiin hyvin huutamaan ja tarraamaan kiinni, joten kumpikin pysyi hyvin kyydissä. Emme saaneet venettä kunnolla oikaistua vielä kun jo seuraava aalto osui huuhdellen sitloodan. Tämän jälkeen saimme veneen käännettyä ja purjeisiin vetoa ja jatkoimme matkaa.

Pikainen katselmus tilanteen jälkeen osoitti, että kaikki irtokama sitloodasta oli jäänyt Atlantille, puolet laidalle kiinnitetyistä kanistereistamme puuttui ja lisäksi toinen aurinkopaneelimme oli revennyt hieman alaosastaan. No, tarkempi tsekkaus osoitti, että kanisterit roikkuivat yhä kiinni veneessä, mutta ulkopuolella. Kiskoimme ne takaisin kannelle ja kiinnitimme uudestaan. Oli vaikea arvioida mitä pientä oli tippunut kyydistä, mutta arvioimme tappioiksi koituneen purjehdushanskat, jokunen roska, ehkä täysi limutölkki sekä muutama mustekala-lenkki.

Tämän jälkeen keskustelimme hieman tilanteesta ja päätimme selvittää säätilanteen tarkemmin. Koska keli ei juuri tarjonnut mahdollisuutta tietokoneen kaivamiseen saati käyttämiseen soitimme pikaisesti toiselle puolelle maapalloa konsultaatiopuhelun ja pian saimmekin satelliittipuhelimeen ajantasaiset säätiedot: koillisessa sijainnistamme tuli swelliä, mutta sen pitäisi helpottaa joko jo samana päivänä tai viimeistään seuraavana päivänä. Tämä tieto riitti meille ja päätimme jatkaa samaan tapaan kuin aiemmin. Swelli muuten helpotti jo samana iltana selvästi ja seuraavasta yöstä tuli edellistä helpompi. Kiitokset vielä nopeasta avusta Ausseihin!

Swellin kanssa emme pystyneet ohjaamaan autopilotilla, joten helppo reissu oli muuttunut viimeistään silloin raskaaksi kun ohjasimme käsin ja nukkuminenkin oli keikutuksessa hieman haastavaa. Loppupätkä toisaalta oli paljon parempaa ja osin jopa parasta purjehdusta toistaiseksi: hyvä takatuuli, vene surffasi aalloilla ja meno oli vauhdikasta. Pieni väsymys painoi molempia silti koko ajan ja odottelimme kohtuullisen innokkaasti saapumista Mindeloon lepäämään.

Torstaina saimmekin jo aamuyöstä Kap Verden näkyviin ja painelimme purjeilla hyvin aina Mindelon altaaseen, jossa vedimme genuan rullalle ja starttasimme koneen. Mindelo sijaitsee valtavan poukaman päässä ja on suht suojainen vallitsevalla tuulella, mutta lähestyttäessa satamaa tuli yllättäen vastaan yli 15m/s puuska. Poukamassa oli useita veneitä ankkurissa ja pimeässä saapuminen voikin olla haasteellista, mutta onneksi saavuimme päivällä, kuten oli tarkoituskin.

Satamassa oli paljon veneitä ankkurissa (ilmainen vaihtoehto), mutta myös satamassa oli hyvin tilaa kun ARC-veneet (ARC+ tänä vuonna Kap Verden kautta) olivat lähteneet kohti St. Luciaa jo edellisenä päivänä. Pian satamasta viittilöikin meille paikallinen marinero ja ehdotti paikkaa sataman perällä – tämähän kävi meille, sillä aiemmin s/y Katariinan Ilkalta saadun viestin mukaan perällä oli paremmat paikat. Oikea laituri löytyi ja katsoimme vapaan paikan ja kas – naapuriksemme tuli Sid, tuo jenkkiveijari, jonka kanssa olimme vierekkäin jo Porto Santolla. Pienet on matkaveneilijöiden ympyrät. Hauskasti myös Katariina oli samassa laiturissa. Pitkänb ja osin raskaan reissun jälkeen oli mukava tulla satamaan. Ajoitus osui meillä myös hyvin, sillä myöhemmin tuli lisää veneitä ja niille oli tarjolla huonompia paikkoja.

Aloitimme aikamme Mindelossa hoitamalla sisäänkirjautumiset yms paperityöt (satamamaksu on muuten meiltä noin 22€/yö sis. sähkön ja vieläpä 100mb edestä nettiä. Vesi on maksullista, mutta parilla eurolla ilmeisesti saadaan kaikki tankit ja leilit täyteen. Kap Verdellä ei juuri vettä ole omasta takaa eli sitä tehdään merivedestä ja kauppojen vesikin on Portugalista tuotua. Sama pätee hedelmiin ja melkein kaikkeen ruokaan kalaa lukuunottamatta. Tämä näkyy hinnoissa, eli esim. oluttölkin hinta on nelinkertainen mitä Kanarialla kaupassa. Yllättäen ravintoloissa hintaero on pienempi, joten täällä kannattaakin käydä ulkona syömässä veneessä kokkailun sijaan.

Ruokakaupat ovat täällä vaatimattomia, eli täydennykset ja varautuminen ylitykseen tehtiin onneksi aiemmin. Muutenkin täällä on vähän hassu meininki – välillä jotain on ja välillä ei, välillä sähköt on päällä ja välillä ei, toisinaan toimii, toisinaan ei. Toinen venenaapurimme kuittasi asian yksinkertaisesti toteamalla ”This is Africa, you need patience”. Täällä on melkoinen mañana-meininki ollakseen Afrikan valtio. Jokaisessa puljussa on vartija tai useampi, kuppila kuin kuppila on väärällään henkilökuntaa, jotka eivät kuitenkaan välitä juuri palvella (odoteltiin eräässäkin ravintolassa 20min, että joku tulisi ottamaan tilaukset vastaan, mutta eipä kiinnostanut).

Perjantaina koitti odotettu tapahtuma kun saimme ylitysmiehistömme veneelle. Erica ja Marios ovat molemmat kokeneita (kilpa)purjehtijoita ja odottavat arvatenkin tohkeissaan pääsyä ylittämään Atlanttia. Tämä tuo myös helpotusta meille, sillä kahdestaan unirytmi on hieman sekaisin ja meno voi käydä raskaaksi. Mukavaa vaihtelua myös meille kun saamme höpistä uusien ihmisten kanssa. Blogin lukijat puolestaan saavat todennäköisesti nauttia Erican ja Marioksen kertumuksista.

Perjantaina satamaan saapui myös kolmas suomalaisvalmisteinen purjevene – Baltic 141. Mittakaavat hämärtyi kun sitä venettä katsoi: saalinkeja oli 5 paria, maston korkeus liki 55m ja puomin pituus 17m. Myöhemmin illalla tapasimme vielä veneen miehistönjäsenen sataman kuppilassa ja hän esitteli venettä tarkemmin. Kävi ilmi, että kalikkaan ei ole edes spinnua – liian kovat voimat. Code zero sentään löytyi ja sillä oli kokoa yli 1 200 m2, isolla puolestaan 450 m2. Vertailun vuoksi: meillä suurimmassa purjeessa, spinaakkerissa, kokoa on 100 m2 ja isopurjeessa 26 m2. Balticin matkanopeus on noin 15 solmua, huiput pitkälle yli 20 solmua ja ylitykseen pojat ovat varanneet reilun viikon. Hauska yksityskohta: meidän suomalaisvalmisteisten veneiden keskikoko täällä Afrikan läntisimmässä satamassa on hieman yli 70 jalkaa. :)

Eipä ihmeempää – täällä vietetään aikaa ainakin alkuviikkoon ja sääikkunan salliessa ja siltä tuntuessa jatkamme matkaa reilun 2 000 nm (noin 4 000 km) päähän Barbadokselle. Se matka kestää yli tuplasti mitä tänne, mutta toisaalta vuorot jakautuvat nyt tuplamäärälle miehistöä, mikä helpottaa huomattavasti menoa. Aiemmin aika käytettiin ohjaamiseen ja nukkumiseen sekä silloin tällöin pieneen ruokailuun – nyt jää aikaa muuhunkin. Toivottavasti voimme myös käyttää nyt enemmän autopilottia, joka antaa mahdollisuuksen säästää voimia.

Yhteenveto:
Matkaa yhteensä: 905nm (optimireitti 830nm)
Matka-aika: 6vrk 22h.
Keskinopeus: 5,5solmua 
Parasta: kuu valaisi yöllä käytännössä koko matkan tarjoten kaivattua lisävaloa pimeään
Huonointa: jatkuva keikkuminen, kahden eri suunnan aallot

torstai 14. marraskuuta 2013

Hyvästi Eurooppa! So long Europe!

This is it, next stop in Mindelo Cap Verde. We are ready! Follow us via Spot link.

No niin, nyt on aika siirtyä eteenpäin ja seuraava pysäkki on Afrikan Kap Verdellä Mindelossa. S/y Katariina jo odottelee siellä ja samalla saamme lopullisen ylitysmiehistön kyytiin. Vene on todella pakattu, osa ruoasta riittänee jopa paluumatkalle. No, seuraavaksi tankit täyteen ja menoksi. Spot-linkistä voi seurata etenemistä. Yritämme lähettää silloin tällöin myös viestejä Twitteriin, joita voi myös seurata blogin linkkipalkin alaosasta.

tiistai 12. marraskuuta 2013

Kulinaristisia elämyksiä Kanarialla

Valmistelut parin päivän päästä alkavalle Atlantin ylitykselle pitävät Calimeran varsinaisen miehistön kiireisenä, joten blogin kirjoittaminen on näppärästi ulkoistettu vieraileville tähdille, tällä kertaa vuorossa Hannan kummitäti Pirkko.

Olimme sopineet tapaavamme Karibian kierroksella olevan rakkaan kummityttömme Hannan ja poikakaverinsa Niklaksen Puerto de Moganissa keskiviikkona 6. marraskuuta. Teneriffan Teide näkyi hotellimme allasalueelle, joten tiesimme mistä suunnasta Calimera oli tulossa. Odotuksemme palkittiin Moganin satamassa keskiviikkoiltana juuri ennen auringon laskua, kun Calimeran masto näkyi ensin aallonmurtajan takana, sitten keula kääntyi satamaan ja siinä he olivat; Hanna, Niklas ja viikon vierailija Oskari.

Kymmenen tunnin purjehdus oli takana. Matkan lopulla Niklaksella oli ollut yllättäen kalaonnea ja illalliseksi oli luvasssa (oletettavasti) tonnikalaa. Alkupaloina nautittiin läheisessä rantaravintolassa ryyppyperunat! Veneellä Niklas valmisti kalasta niin maistuvan aterian, että Hannakin söi monen vuoden jälkeen kalaa. Ilta kului leppoisasti veneellä purjehdus- ja kalastuskokemuksia kuunnellen.

Takuutuoretta tonnikalaa, taustalla raakana wasabin kera, edustalla paistettuna

Perjantaina meillä oli ilo saada Hanna, Niklas ja Oskari all inclusive -hotelliimme vieraaksi. Vietimme yhdessä iloisen ja rennon päivän auringosta, uimisesta, ruoasta ja muusta tarjoilusta nauttien. Oskari rehki kuntosalilla, ja hyvä niin, koska hotellin loputonta ruokatarjoilua hyödynnettiin ahkerasti. Hotellilla oli tarjolla ainakin aamupala, brunssi, lounas, väliruoka ja illallinen, näistä osallistuttiin 3:een keskimmäiseen.

Lauantai-iltana menimme viettämään matkamme viimeistä iltaa Moganiin. Ennen kuin siirryimme Calimeran kannelle nauttimaan aperitiivit, kävimme tervehtimässä Moganin satamaan edellispäivänä saapuneen toisen Maestro35:n, Katariinan, miehistöä.

Hanna oli varannut illallisen tuttavan suosittelemasta Que tal- ravintolasta, minne lähdimme odottavin mielin. Paikka oli ensin häkellyttävä klo 19.30:n konsepteineen, mutta kohta tuntemukset muuttuivat  palvelun ja tarjottavien suhteen erittäin myönteisiksi. Konseptiin kuului kaikille asiakkaille yksi ja sama usean ruokalajin menu, mutta vaikka emme olleet tästä tietoisia emmekä siten olleet ilmoittaneet erikoisruokavalioista etukäteen, onnistui kokki silti taikomaan tyhjästä poikkeavia toiveita vastaavat annokset lennosta tyylillä ja maulla. Taiteellinen vaikutus oli 10 ruoan ja astiaston suhteen.


Tästä se lähti!

Vaihtoehtoinen juustosetti

Ja lisää tulee
Tortellonit hillopurkissa



Pääruoka liekeissä
Katsaus "keittiöön"
Merellinen vaihtoehto pääruoalle, salaattikulhoa voi käyttää lautasenakin!


Jälkiruoan ilmestyessä pöytään oli hymy herkässä

Jälkiruoka


Ravintolan omisti Norjassa syntynyt ja Ruotsissa kasvanut mies. Illan lähestyessä loppuaan ilmassa oli havaittavissa romantiikkaa; Hanna sai ruusun! Oli haikea mutta levollinen olo jättää kummityttö purjehtimaan armaan kapteeninsa kanssa jouluksi Karibialle. 




sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Hola Canaria!

Vierailevana bloggaajana viikon kanssamme Kanarialla risteillyt perämies Oskari.

Kanarialla ollaan ja ensimmäinen turistibussi suomalaisia kelpuutettu veneeseen (Oskari). Säät suosivat matkailijaa ja maanantaina laskeutuneen Tjäreborgin lomalennon asiakkaat lienevät asiaan kovastikin tyytyväisiä. Gran Canarian Las Palmasin lentokentältä pääsi siirtymään vaivatta Teneriffan Santa Cruziin, jossa s/y Calimeran miehistö odottikin jo tohkeissaan täydennystä. Veneen palvelutaso oli noussut entisestään (onko tämä edes mahdollista?) ja tervetuliaismaljat nostettiin noin viisi minuuttia iloisen ensihalailun jälkeen. Veneeseen asennetut biminit sun muut reissua ennen tehdyt viime hetken päivitykset nähtäisiin pian meriolosuhteissa.

Henkinen ankkuri nostettiin viimein hyvin nukutun yön jälkeen (kello ei soittanut, eikä kukaan herännyt ihmisten aikaan) ja lähdettiin etenemään pari tuntia alkuperäistä aikataulua myöhemmin kohti Gran Canarian Puerto De Mogania. Reilun viidenkymmenen merimailin matkalla purjehdusolosuhteet olivat mitä otollisimmat: tuulta noin 7-10 m/s ja aallonkorkeus ehkä metrin. Allekirjoittanut huolehti täpinöissään peräsimen asennosta suurimman osan matkasta.

Oskari ruorissa

Oskari siestalla, taustalla Gran Canaria


Pois peräsinajasta joudutaan lukemaan viimeinen tunti, kun aluksen kapteeni Niklas, otti uistimeensa ylimääräistä vetoa. Kone vapaalle ja reissun ensimmäinen meritaistelu oli valmis alkamaan. Nikke vastaan tuntematon uhka (lue: mahdollisuus) oli kamppailu, jossa voittaja oli selvillä nopeasti. Viisikiloinen tonnikala alistui apinoiden kuninkaan ylivallan edessä ja päätyi veneen kannelle perattavaksi. Kolmihenkinen miehistö ahmi innoissaan tuoretta fisua kitaansa (myös Hanna, jonka ahmimiset olivat mallia tyttö) useampaankin otteeseen. Koskaan ei ole tuna maistunut yhtä hyvältä!

Taistelu alkaa olla ohi

Siivuiksi vauhdissa


Viimeinen tunti tultiin muuten yhtä Kanarian saaristolla esiintyvää ”kiihdytyskaistaa” pitkin, jolla tuulen oli määrä lisääntyä noin 5-10 m/s. Toisin kuitenkin kävi - tuuli kuoli ruskettuneisiin käsiimme ja jouduimme ajamaan koneella. Jarrutuskaista. Perille päästiin kuitenkin ennen auringon laskua, joten hyvät yöunet eivät lopulta olleet mistään pois – päinvastoin.

Saapuminen Puerto de Moganiin

Saapuminen Puerto de Moganiin

Puerto De Moganissa tavattiin Hannan täti Pirkko sekä hänen miehensä Jan-Erik. Heidän kanssaan tuli syötyä ja juotua useampaankin otteeseen, eikä vähiten Hotel Riu Vistamarissa, jossa vietimme yhdessä rehellisen turistilomapäivän all inclusive-malliin. Pääsin vetämään kohtuullisen treenin hotellin salilla, mistä olin kovasti mielissäni. Teki todella hyvää! Pienessä pumpissa treenin jälkeen baaritiskin kautta altaan reunalle ylipainoisten turistien sekaan ja hetken olin alfa-uros.

Hanna hotellin terassilla

Maisemaa hotellilta, taustalla myös Moganin satama

Altaalla

Oskari salilla


Paikalliseen tapaan mainostetuista venetarvikeliikkeistä, pesuloista ja muista veneilijän kannalta olennaisista palveluista kukaan ei tiennyt mitä ne ovat, milloin ne ovat auki, saako niistä mitään tai missä ne ovat. Lopulta kumpaakaan edellä mainituista ja mainostetuista ei ollut Puerto De Moganissa olemassa, mutta viereisestä kylästä (Puerto Rico) sai taksilla haettua olennaisimmat. Oli muuten erittäin mukava huomata käyttäytymisen muutos kohtaamissamme paikallisissa, kun he tajusivat, ettemme ole normituristeja. Näin kävi muiden muassa etsiessämme edellä mainittua venetarvikeliikettä.

Puerto Ricosta löytyi myös Homeless including Mikko and Jonnu, joiden kanssa oli mukavaa pelata seurapeliä nimeltä mikäs pullo tyhjennetään seuraavaksi. Kiitokset siis siihenkin suuntaan.

Lattarimusiikista reissulla tärykalvoja on eniten heilutellut reggaeton ja bachata. Kuumimpina artisteina mainittakoon Daddy Yankee ja Prince Royce. Salsaa en suureksi ihmetyksekseni ole kuullut lähes lainkaan. Ei tosin olla erityisesti hakeuduttukaan tällä haavaa isompien ämyreiden lähistölle.


Uimalasit olisivat olleet hyvä investointi tälle reissulle. Kirkkaissa vesissä olisi ollut mukava sukellella enemmänkin.

lauantai 9. marraskuuta 2013

Madeira-Teneriffa

Saatuamme uuden autopilotin asennettua, lähdimme vihdoin kohti Kanarian saaria, mutta kohde oli muuttunut Gomerasta Teneriffaksi. Matkaa olisi noin 260nm, eli vajaat 2 vuorokautta, joten lähdimme vasta iltapäivällä - emmehän halunneet saapua pimeässä perille. Keli-ikkuna ei ollut parhain, mutta silti siedettävä ja ennenkaikkea tuuli sivumyötäinen. Samalla tulisi testattua autopilotti, jolloin korjaukset/hienosäätö olisi mahdollista Kanarialla.

Alkumatka olikin miellyttävä ja pikaiset testit osoittivat autopilotin toimivan. Yöksi vaihdoimme kuitenkin käsiohjaukselle, autopilottia kun ei oltu ehditty vielä kalibroida... No, yöllä aallot kasvoivat ja tuulikin voimistui vaihdellen 10-17m/s. Vene velloi ja meno oli kuoppaista.

Seuraavana päivänä meno jatkui samanlaisena, joskin aallot tulivat enemmän sivulta ja meno alkoi olla märkää. Yksi aalto murtui sitloodaan yllättäen ja tuloksena sitlooda oli täynnä vettä ja kapteeni litimärkä. Sitlooda tyhjeni hiljalleen vedestä, mutta mies oli vasenta käpälää lukuunottamatta aivan uitettu. Positiivista oli se, että reissua varten hankituissa pelastusliiveissä oli painelaukaisin, eli liivit säästyivät.

Matka kuitenkin eteni ja vähä vähältä reivattiin genuaa, mutta nopeus säilyi hyvänä. Ensimmäisenä vuorokautena tuli 155nm mittariin, eli keskinopeus oli 6,5kn. Tämän jälkeen reivasimme mukavuussyistä ja nopeus laski hieman - tällä ei kuitenkaan ollut väliä, sillä liian nopealla matkaamisella olisimme vain saapuneet pimeässä perille.

Seuraavana aamuna näimmekin jo Teneriffan ja suuntasimme kohti Santa Cruzin satamaa. Sataman suuaukko oli helppo tunnistaa jo kaukaa valkoisesta "oopperatalosta". Viimeinen pätkä olikin sitten jo varsin mukavaa purjehdusta eikä vene vellonutkaan samalla tavalla. Saavuimme satamaan yht. 283nm ja 45,5h lähdöstä, eli keskinopeus oli lopulta 6,2 solmua. Ihan ok. Ruokaa syötiin yhteensä 2kpl sämpylöitä sekä 100g karkkipussi. Ei juuri ollut nälkä.

Sataman marinero neuvoi vhf:llä paikan, joka oli vanhan tuttumme, Spican, vieressä. Katariinan porukkakin tuli hetkessä laiturille ja vaihdeltiin kuukauden kuulumiset. Viimeksi näimme Portugalin Sineksessä ennen lähtöä Madeiralle. Satamassa oli myös pari uutta suomalaisvenettä: PalomaX sekä toistaiseksi tyhjä Zara. Sunnuntaina saapui vielä Panthera, joten suomalaisedustus oli runsas.

Satamaan ilmestyi myöhemmin lisää tuttuja veneitä ja kaupungillakaan ei voinut välttää tuttuihin törmäämistä. Tässä vaiheessa reissua alkaa olla jo veneet tuttuja ja Karibialle suuntaavat tietävät toisensa. Yllättävänkin monta non-arcia on menossa, eli ei tässä ihan ainutlaatuisia olla. Mukava silti vaihtaa ajatuksia ja miettiä suunnitelmia muidenkin veneiden kanssa - samalla saadaan hyviä ideoita.

Satama oli ihan kiva, mutta miinukset heikosta nettiyhteydestä sekä oudosta työmaasta, jonka takia pitää kiertää suht kaukaa kaupungille. Satamamaksu oli 20eur/yö sis. kaiken. Lisäksi kaupungissa on kolme venetarvikeliikettä, joista kaikista tuntui saavan hyvin palvelua. Valitettavasti hyllytavaraa oli yleensä vain yksi kappale.