maanantai 30. kesäkuuta 2014

Amsterdamissa

Aamulla otettiin VHF:llä yhteys IJmuidenin sulkuun ja kas - pikkusulku oli taas toiminnassa. Ei muuta kuin köydet irti ja sulkuun. Ei se vieläkään ollut täysin kunnossa, mutta päästiin läpi ja huristeltiin pari tuntia Amsterdamiin. Vaikka tiedettiin tilanne niin jotenkin vain kanavan teollisuusmaisemasta ilmestyy yht'äkkiä Amsterdamin päärautatieasema ja olemme Amsterdamin keskustassa. Juna-asemaa vastapäätä onkin heti Sixhavenin satama, joten siirtymä on leppoisa. Liikennettä ei kanavalla ollut nyt niin paljon, mutta lomasesonkikaan ei ole vielä huipussaan.

Kanavalla

Pakollinen proomukuva, joskin suurempi käsittää itseasiassa 2 proomua

Rakennuskantaa Nordzeekanaalin varrelta, ihan Amsterdamista

Oltiin suht ajoissa liikkeellä (klo 13), joten saatiin satamasta hyvä aisapaikka. Pari tuntia myöhemmin saapuneet saivat tyytyä välipaikkoihin, joten ajoitus on edelleen tärkeä. Naapurilaituriin oli jo aiemmin aamulla saapunut suomalainen s/y Himene. Himene on aloittanut maailmanympäripurjehduksen ja yksinpurjehduksena! Tarinoitiin Markuksen kanssa useampaan otteeseen eri paikoista, reiteistä yms vaihtoehdoista. Vuosi sitten me kuuntelimme muilta neuvoja ja nyt pääsimme paasaamaan itse.

Amsterdamissa nähtiin Niken vanha opiskelukaveri, hyvin yllättäen myös Hannan vanha vaihtarikaveri sekä liuta uusia tuttavuuksia. Hauskaa taas oli, kiitos vain kaikille viihdyttäjille! Amsterdamissa vierähtikin 4 päivää. Yritettiin shoppailla, mutta nyt ei oikein ihmeitä löytynyt, mutta liikuntaa tuli ja ruokapuolella menestys oli taattu. Nyt panostettiin erityisesti juustojen kavereina toimiviin tahnoihin, sinappeihin ja hilloihin(?). Missään ei voinut välttyä näkemästä oranssia: kaupoissa, kaduilla, asuntojen pihoilla ja tietenkin ihmistenkin päällä. Ei Hollannin jalkapallomenestys ole ainakaan kotimaan tuesta kiinni - porukka on täpinöissään. 

s/y Himene

Pihakoristelua 

Ei keli ihan huono ollut

Oranssi oli aika hallitseva väri kaupungilla

Kanavamaisemaa

Tina, Anton ja Hanna - huomatkaa tyylikkäät lautaset!

Sixhavenin satamaan oli saatu nyt toinenkin langaton nettiyhteys, mutta valitettavasti yhteys takkuili aika paljon. Viime vuonna koodin sai pyytämällä ja nopeus oli ehkä reissun paras. No, nytkin netti toki kuului hintaan. Sataman toinen sivu oli muuttunut viime vuodesta ja satamaa kuulemma laajennetaan, mikä on tietenkin hienoa - sijainti on todella hyvä. Myös satamakapu on vaihtunut, vaikka vanha veijarikin notkui yhä satamassa omalla veneellään.

Sixhavenissa oli muutamakin tuttu vene, jotka olivat tulleet samaa kyytiä laivalla takaisin. Huvittavaa oli nähdä niin saksalaisen äijän totaalisesti uusima vanha Maxi (95?), joka oli jo Espanjan Muroksessa meidän naapurina sekä monenlaisia tapahtumia Karibialla kokenut belgialainen Be Good (Feeling 1090). Harmi vain, ettei veneiden miehistöä nähty.

Sataman kunnioitettavin vene tuli kuitenkin Man-saarelta. Brittiherrasmies purjehti pienellä noin 4-5 metrin kevytveneellään Hollantiin ja aikoi vielä Den Helderiin asti ennen paluuta. Moottoria ei veneessä ole vaan ilman tuulta ja suluissa siirtymät hoituu airoilla. Kaiken lisäksi mies yöpyi veneessä, ellei joku naapuri tarjonnut oman veneen sohvaa tai punkkaa. Melkoinen purjehtija isolla asenteella.

Ei se purjehdus ole veneen koosta kiinni, mukavuus ehkä.

Amsterdam oli taas hieno paikka, mutta matka jatkuu. Seuraavaksi suunta on IJsselmeerille, josta kelien ja fiiliksen mukaan valitaan jatkoreitti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti