lauantai 21. joulukuuta 2013

Ylitysmiehistön kokemuksia

Tällä kertaa vierailevana bloggaajana on ylitysmiehistöömme välillä Mindelo-Barbados-Grenada kuulunut Erica, joka avaa hieman omia ajatuksia valmisteluista ja muusta.

Matkavalmistelut alkoivat n. vuosi sitten kun tapasimme ensimmäisen kerran koko miehistön kanssa illanvieton merkeissä. Siitä eteenpäin ollaan nähty tasaisin väliajoin kevään aikana. Tapaamisten teemoina on ollut erilaisia ylitykseen ja sen valmisteluihin liittyviä seikkoja sekä toisiimme paremmin tutustumista.

Lentoliput Kap Verdelle selvitettiin keväällä 2013 ja halvimman sekä yksinkertaisimman ratkaisun tarjosi Finnmatkat. Suora lento (tunnin huoltolasku Kanarialla) Saliin toimi loistavasti. Kesäkuussa vietettiin juhannusta ja Calimeran läksiäisiä, jonka jälkeen ollaan seurattu blogia ja oltu yhteydessä (sähköpostitse, puhelimitse ja sateliittipuhelimen kautta) Hannaan ja Nikkeen tasaisin välein matkaan liittyvissä asioissa.

Syksyllä 2013 oli aika hankkia lentoliput paluumatkaa varten. Netin kautta ei oikein löytynyt toivottua päivämäärää ja hintatasoltaan sopivaa vaihtoehtoa, joten kävelin Kilroyn konttoriin, mistä sain todella hyvää ja ystävällistä palvelua sekä lentoliput toiveiden mukaan. Sieltä olisi myös saannut vakuutuksen ylitystä varten, mutta semmoinen löytyi jo kotivakuutuksen kautta.

Matkaa edeltävät valmistelut alkoivat noin kuukausi ennen lähtöpäivää. Silloin edessä oli olemassa olevan varustuksen katsaus sekä puuttuvan varustuksen hankkiminen. Hannalta ja Nikeltä oli tullut hyvät ohjeet ja vinkit ja niiden mukaan yritin löytää viimeisetkin puuttuvat varusteet. Turvallisuuteen liittyvät varusteet kuten esim. 290N paukkuliivit valolla ja hupulla sain hankittua venetarvikeliikkeestä. Muuten tuli juostua tavallisissa kaupoissa ja retkeilijöille suunnatuissa liikkeissä. Listalla oli mm. kuivashamppoota, eri kokoisia drybagejä, sään kestävää makuupussia ja matkalakanat sekä tietysti mahdollisesti matkalla tarvittavat lääkkeet.

Jonkin aikaa ennen lähtöä selvisi, että aikaa Kap Verden saariin tutustumiseen ei ollut jäänyt, joten Calimera suuntaa suoraan Kanarialta Mindeloon aikataulusyistä sekä sen takia, että Salilla ei ole varsinaista satamaa, ainoastaan ankkuripaikka, ja sisäänkirjautumismuodollisuudet ovat Salilla ilmeisesti hajallaan, joten niihin kuluu siellä huomattavasti enemmän aikaa kuin Mindelossa, missä nämä toiminnot on keskitetty sataman läheisyyteen. Netin kautta hankittiin vielä lennot Salista Sao Vicenten saarelle. Näiden lentojen hankinta ei onnistunut netin kautta suoraan paikalliselta lentoyhtiöltä, mutta lentoja vertailevien sivustojen kautta tämä onnistui. (Toim. huom. Kap Verden sisäisten lentojen hankintaa ei kannata jättää viime tippaan. Tapasimme Mindelossa brittiveneen, jonka miehistö oli lentämässä kotiin toiselta saarelta muutaman päivän päästä, eikä saarten välisillä lennoilla ollut enää tilaa eikä lautat saarten välillä jostain syystä olleet toiminnassa. Meille ei koskaan selvinnyt pääsikö miehistö paluulennolleen...).

Saapumis-ja siirtymälentojen välillä oli n. 1vrk aikaa, jota varten varattiin netin kautta asunto Salista. Asunto oli ok, mutta hankala löytää jopa paikalliselle taksikuskille. Asunto oli hyvin uusi ja keskellä paikallisten asuinaluetta, naapurin sisäpihalla laidunsi vuohia. Keskusta ja ranta olivat kävelymatkan päässä. Tunnelma Salilla oli rento, ja tasainen sekä karu saari oli hyvin erilainen verrattuna seuraavaan kohteeseemme Mindeloon.

Henkisellä tasolla on vaikeata valmistautua tällaiseen matkaan. Itse en tiennyt mitä odottaa kun aikaisempaa kokemusta Atlantin ylityksestä ei ollut. Näin jälkikäteen tuntuu siltä, että paras mahdollinen valmistelu ylitykselle on kuitenkin kaikki se kokemus mitä on kertynyt aikaisempien purjehdus- ja muiden kokemuksien kautta. Etukäteen kun ei voi tietää mitä odottaa. Tällä kertaa oli tämmöiset kelit ja olosuhteet, samanlaista ei tule uudestaan. Tärkeintä on se, miten osaa suhtautua muuttuviin tilanteisiin. Pää on pidettävä kylmänä ja siinä auttaa avoin mieli ja positiivinen asenne. Tilanne kerrallaan ja turha kiire pois. Moneen asiaan kun ei voi vaikuttaa. Vaikka matkaan mahtui raskaampiakin hetkiä, kokonaisuutena ylityksestä jäi hyvä mieli ja kokemusta saa fiilistellä vielä pitkään.

Lähtö Mindelosta ja ensimmäinen ohjausvuoro

Ensimmäiset rum punchit Barbadoksen yacht clubilla!

Lähtö kotiin Grenadalta, lentokenttätaksia odottelemassa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti