tiistai 8. lokakuuta 2013

Erilainen viikonloppupurjehdus

Briefly:

After over 80 hours and almost 490 nautical miles we arrivet in Porto Santo Madeira! The trip was ok: first part with engine&sails, second one with just sails was very good sailing with nice downwind. Now we are in Porto Santo's harbour with a neighboring sailing boat from Maine, USA. The captain of the vessel actually has hosted exchange students himself and also been in Finland several times. Small world it is. 

The weather is very nice, sea water is warm and harbour staff very helpful. Quite nice atmosphere here. There are also hiking routes here at the mountains as well as different water activities. We'll definitately be here for a little while before going to the main island of Madeira.

Ja suomeksi:

Lähdimme perjantaina Sineksestä hieman klo 12 jälkeen kohti Madeiraa ja saavuimmekin heti maanantaina Porto Santoon klo 22 lähes 490nm (reilut 900km) jälkeen. Taisi olla meidän molempien pisin viikonloppupurjehdus ja samalla myös pisin yhtämittainen purjehdus. Aluksi ajoimme koneella hieman vastaiseen heikkoon tuuleen, mutta jo illemmalla saimme purjeisiin hieman vetoa. Etenimmekin moottori-purje-kombinaatiolla reilun vuorokauden, kunnes tuuli riitti yksistään antamaan riittävän nopeuden.

Tuuli oli aluksi sivulta takaa, mutta loppumatkasta tuuli tuli enemmänkin takaa, mikä teki aallokossa purjeen pitämisen vedossa vaikeaa. No, pelkkä iso genua on tämmöiseen hyvä purje ja sillä tultiinkin hyvin - huippunopeus oli parhaimmillaan yli 13 solmua, mutta meno oli kovimmissa puuskissa ja aalloissa aika mutkittelevaa, joten kokonaismatkan osalta keskinopeus jäi alle Biskajan ylityksen vastaavan.

Voidaan myös todeta, että vaikka loppupätkä olikin hieman raskas - ohjattiin käsin, toimii allokossa ja "rajatuulilla" paremmin kuin autopilotti - niin nyt oli todella tekemisen meininkiä purjehduksessa ja ihan kunnolla. Lämmin tuuli puhalsi takaa, Madeiran ääriviivat näkyivät taustalla, vauhtia surffeissa lähemmäs 10 solmua - kyllä siinä kelpasi mennä. Delfiinit viihdyttivät metä useaan otteeseen. Yöllä vedessä näkyi vain vaaleita ohjuksia kun vedessä ollut fosfori jätti vaalean vanan nopeista taitureista. Hienoa otuksia ja todella taitavia.

Porto Santoon oli helppo tulla pimeässäkin, valoa on paljon ja onneksemme myös laiturissa tilaa, olkoonkin, että jouduimme aamulla vaihtamaan paikkaa. Meidän jälkeen yöllä ja seuraavana päivänä tänne on saapunut paljon lisää veneitä ja satama tuleekin hiljalleen täyteen. Vaihtoehtona on myös jäädä satama-altaaseen ankkuriin (pienellä maksulla palveluista - wc, suihkut) tai satama-altaan ulkopuolelle ilmaiseksi, kuten satamakonttorin ulkopuolella tavattu ruotsinsuomalainen osasi kertoa.

Satamamaksusta sen verran että meille se olisi ollut noin 20 eur/yö + verot, eli noin 24 eur, mutta liityimme ranskalaiseen Sail The World -purjehdusyhdistykseen (ei pidä sekoittaa esim. save the world tai save the whales), joka tarjoaa jäsenilleen täällä alennusta. Alennuksen jälkeen maksumme on enää 15 eur/yö. Jäsenmaksu on 30eur/v, joten kolmannen yön jälkeen aletaan säästämään. Alennusta saa myös muissa satamissa kuten La Coruna sekä Madeiran Quinta do Lorde. Liittyminen käy ranskaksi (tai google translatorilla myös muilla kielillä) täällä. Tämä vinkki saatiin monien muiden hyvien vinkkien tapaan Talismanin blogista. Annetaan hyvän kiertää ja laitetaan infoa tässäkin jakoon. 

Satama on hyvin suojainen ja palvelu todella ystävällistä ja proaktiivista. Porto Santo itsessään tarjoaa tekemistä vuorikävelyreiteistä vesiurheiluun. Keli on helteinen ja merivesi näyttää olevan 23,5'c, joten pian taas uskaltautuu uimaan - ehkä pitää jopa vetää rengasta veneen perässä pitkästä aikaa. Ankkurissakin oleminen voi olla ihan hyvä ajatus, mutta tällä hinnalla ei jakseta heti siirtyä mihinkään. Veneen saa täällä myös ylös halutessaan ja yllättäen kentällä näkyikin tuttu vene: yksi suomalainen Maestro 35 oli telakalla, mutta hieman pysyvämmin...

Sineksessä ennen lähtöä asennetut 3 aurinkopaneelia (2*80w takana kaidetolpissa, 40w biminin päällä) näyttivät tuottavan kohtuullisesti virtaa ilman sen suurempaa virittelyä. Jos aurinko paistaa edes kohtuullisesti, on tuotto noin 40Ah/vrk. Suuntaamalla ne paremmin ja lisäämällä vielä loput paneelit olemme ainakin ankkurissa täysin riippumattomia maasähköstä, toki virtaa tuottaa myös tuuligeneraattori. Tuulimylly tosin kaipaa kohtuullisen kovaa tuulta, mutta sitten virtaakin tulee kunnolla. Jatketaan testejä.


monenlaisia seiloreita oudoilla aluksilla on nähty, tämä kyllä komein ja vieläpä avomerellä Atlantilla

parit viihdyttäjät taas

laumaeläimiä

Lähituntumaa


Auringonlaskuja Atlantilla
1. ilta

2. ilta

3. ilta

4. ilta, vasemmalla näkyy Porto Santo

Porto Santo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti